Skip to main content
Sagolandet Kulimulien –
en undervisningsmodell för ett lustfyllt lärande

 

ÅLDRAR: 3-7 ÅR 

Innehållet i kursen ”K 7: Kul matte med hela kroppen” ingår i den här kursen. Det betyder att du inte behöver anmäla dig till kursen K 7, om du anmäler dig till den här kursen.

Du får lära dig en undervisningsmodell som tar upp viktiga kunskapsområden på ett sätt som barnen upplever som väldigt spännande och lustfyllt – man tänder stjärnor i barnens ögon.

Man utgår från en bakgrundsberättelse om Sagolandet Kulimulien. Men det stannar inte vid berättelsen, utan barnen får besöka Kulimulien och träffa sago- figurerna där. Med rekvisita, som man tar fram själv, skapar man ett litet sago- land i en skogsdunge. Sagofigurerna som finns i berättelsen tillverkar man också själv. Ett exempel på det ser du här: Sagofiguren Fia Fantasia.

När barnen besöker Kulimulien får dom små uppgifter och uppdrag av dom olika sagofigurerna. Dessa kan kopplas till teman som barnen arbetar med. För att kunna lösa uppgifterna måste barnen ta reda på saker (inom temat) och också träna praktiskt med konkret material. Det gör dom på förskolan/ skolan, och när dom besöker Kulimulien nästa gång så redovisar dom uppgifterna för sago- figurerna och gör sagofigurernas uppdrag.

Sagofigurerna kan också besöka barnen på deras förskola/skola, och ge barnen uppgifter och uppdrag där. Det blir ett utbyte mellan sagofigurerna och barnen som pågår kontinuerligt under flera år, och under den tiden kan man väva in dom flesta kunskapsområden och teman som man arbetar med. På så sätt blir Sagolandet Kulimulien ett flerårigt kunskapsprojekt.

Det är på gång en bok som beskriver Sagolandet Kulimulien, och som ger exempel på hundratals uppgifter och uppdrag inom olika kunskapsområden och teman. Det är ett material som ska räcka i flera år. Jag (Sven-Gunnar) räknar med att bli klar med boken under hösten 2021.

Moment som ingår
 • Värdegrundsfrågor
 • Natur & Miljö
 • Kul matte med hela kroppen
 • Språk/ svenska
 • Rörelse
 • Kartan
 • Samarbete
 • Ledarskap

MODELL FÖR SPRÅKINLÄRNING
I Sagolandet Kulimulien förbereder barnen de olika uppdragen efter en modell som förstärker språkinlärningen: Bakgrundsberättelsen berättas och bearbetas vid introduktionen. Berättelsen förstärks av enkla bilder och kartskisser (visuell förstärkning). Sedan, inför varje nytt uppdrag får barnen lyssna till en liten berättelse som upprepas, första gången med hjälp av bilder (visuell förstärkning), andra gången med hjälp av ett enkelt laborativt material i liten skala (visuell och kroppslig förstärkning) och den tredje gången på skolgården med hjälp av ett laborativt material i större skala, till exempel, brädor, rep, mm (visuell och kroppslig förstärkning). Den här modellen underlättar mycket för barn som av olika anledningar inte behärskar språket.

På kursen

Du får pröva på många olika uppgifter och uppdrag i ett sagoland som vi byggt upp i en skog. Metodik och teori vävs in i dom praktiska momenten.  Du får ett digitalt material med det vi gör på kursen.

Kursdatum
 • Stockholm: Lör 16-sön 17 okt (halva dagen)
 • Alingsås: Lör 9-sön 10 okt (halva dagen)
 • Hässleholm: Lör 30-sön 31 okt (halva dagen)
 • Luleå: Datum är ej klart

Kurskostnad

Klicka här